Sposób przygotowania:
Tartaletki ogrodoweETAP 1:
Do miski przesiewam mąkę, dodaje pokrojone zimne masło, żółtka, wodę, sól, cukier puder.
ETAP 2:
Ciasto kroję nożem następnie zagniatam szybko, im krócej tym lepiej. Wkładam na godzinę do lodówki albo na 20 minut do zamrażalnika. Dzielę na sześć części i każdą rozwałkowuję na papierze do pieczenia, nie przykleja się wtedy ciasto, można podsypać mąką.
ETAP 3:
Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą, układam rozwałkowane ciasto. Mocno dociskam i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na około 20 minut aż się zrumienią.
ETAP 4:
Budyń rozrabiam w pół szklanki mleka, dodaję cukier. Resztę mleka zagotowuję. Budyń wlewam do gotującego mleka i mieszam. Odstawiam przykryty folią do przestudzenia, nie wytworzy się kożuch wtedy. Serek mascarpone miksuje, dodaję po łyżce budyniu i tak do połączenia się składników. Zimne tarteletka napełniam kremem, układam, maliny, jeżyny, borówki.
marietta
Magdalena88
Marika-