mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Tartaletki ogrodowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Letnie tarteletki ogrodowe bo z owocami które rosły w ogrodzie mojej cioci.Rzekłabym że ciacha z krzaka, no może nie dosłownie ale prawie.

Tartaletki ogrodowe

Składniki:

Tartaletki ogrodowe

 

  • ciasto:

 

 

 

  • 1 łyżka wody zimnej

 

  • 2 żółtka

 

 

  • 2 łyżki cukru pudru płaskie

 

 

  • nadzienie:

 

  • 1 budyń waniliowy bez cukru

 

  • 2 łyżki cukru

 

 

  • 250 g serek mascarpone

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tartaletki ogrodowe

ETAP 1:

Tartaletki ogrodowe
mąka przesiana jaja masło woda cukier puder

Do miski przesiewam mąkę, dodaje pokrojone zimne masło, żółtka, wodę, sól, cukier puder.

ETAP 2:

Tartaletki ogrodowe
ciasto zagniecione bardzo krótko odstawione do lodówki

Ciasto kroję nożem następnie zagniatam szybko, im krócej tym lepiej. Wkładam na godzinę do lodówki albo na 20 minut do zamrażalnika. Dzielę na sześć części i każdą rozwałkowuję na papierze do pieczenia, nie przykleja się wtedy ciasto, można podsypać mąką.

ETAP 3:

Tartaletki ogrodowe
terteletki upieczone odstawione do przestygnięcia

Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą, układam rozwałkowane ciasto. Mocno dociskam i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na około 20 minut aż się zrumienią.

ETAP 4:

Tartaletki ogrodowe
krem z budyniu i masła ucierany z dodatkiem cukru

Budyń rozrabiam w pół szklanki mleka, dodaję cukier. Resztę mleka zagotowuję. Budyń wlewam do gotującego mleka i mieszam. Odstawiam przykryty folią do przestudzenia, nie wytworzy się kożuch wtedy. Serek mascarpone miksuje, dodaję po łyżce budyniu i tak do połączenia się składników. Zimne tarteletka napełniam kremem, układam, maliny, jeżyny, borówki.


Tagi:

tarta