justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Tatar wołowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo fajna i smaczna zakąska do mocniejszych alkoholi 

Tatar wołowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tatar wołowy

 

  • 300 g świeżej polędwicy
  • Przyprawa maggi
  • 5 żółtek
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Tatar wołowy
Cebule obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Jaja parzymy i oddzielamy żółtko od białek. Z wołowiny usuwamy błony i mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach. Tak przygotowane mięso przez chwile lekko wyrabiamy ręką po czym wilgotnymi rękami formujemy kulkę, a następnie robimy w niej wgłębienie. Do każdego wgłębienia dajemy żółtko. Dookoła tatara układamy drobno pokrojoną cebule. Tatara podajemy schłodzonego. Przed zjedzeniem tatara należy wymieszać .Można dodatkowo dodać pokrojone w kostkę grzybki marynowane lub ogórka kiszonego. Smacznego !!!
Tatar wołowy
Cebule obieramy i kroimy w bardzo drobna kostkę
Tatar wołowy
Z mięsa formujemy kulki i robimy w nich wgłębienie
Tatar wołowy
Dodajemy żółtka i całość obsypujemy cebulką