czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Tatrzański kociołek

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Słoninę roztapiamy w podgrzanym garnku i po stopieniu dodajemy pokrojoną cebulę do zeszklenia ...

Tatrzański kociołek

Składniki:

Tatrzański kociołek

 

  • 1 kg - mięsa wołowego bez kości,
  • 10 dag - wędzonej słoniny,
  • 0,5 szklanki - papryka mielona,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • pokrojone w kostkę :
  • 1 - seler,
  • 1 - marchewkę,
  • 1 - korzeń pietruszki,
  • 1 - zieloną papryka,
  • 2 ? cebule
  • 0,5 szklanki ryżu,
  • pomidory z puszki,
  • szklanka kiszonej kapusty

Sposób przygotowania:

Tatrzański kociołek

Słoninę roztapiamy w podgrzanym garnku i po stopieniu dodajemy pokrojoną cebulę do zeszklenia i dosypujemy mielonej papryki tak by się utworzyła sos cebulowo paprykowy, po czym dodajemy mięso pokrojone w grube kawałki ok. 4-5 cm wielkości i całość zrumieniamy bez wody. do obsmażonego mięsa dodajemy niedużą ilość wody (można ją dolać później) po ok. 1 godz. duszenia dodajemy kminek i seler, marchewkę, zieloną paprykę, korzeń pietruszki, ryż surowy, dodajemy więcej wody oraz pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. kiszoną kapustę, jeśli jest zbyt długa posiekamy i dodajemy ją po ok. 10 min. gotowania całej potrawy do niej i całość gotujemy jeszcze ok. 10 ? 20 min.