Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Tęczowa rolada z mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tęczową roladę robiłam razem z moim dzieckiem. Dzieci lubią kolorowe ciasta, a mieszanie kolorów to dla nich frajda i fajna zabawa.

Tęczowa rolada z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tęczowa rolada z mascarpone

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • barwniki spożywcze w żelu

 

  • Masa:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 150 g borówek lub innych owoców

Sposób przygotowania:

Tęczowa rolada z mascarpone
Białka ubić ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną pianę. Wlewać po jednym żółtku, delikatnie mieszając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać i podzielić na 5-6 równych części. Dodać kolorowe barwniki, dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczków foliowych, tworząc paski tęczy. Kolorowy biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut. Zdjąć papier i biszkopt zrolować na ścierce. Można zwinąć po krótszym boku, wtedy będzie "grubsza". Krem: Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem, dodać mascarpone i dokładnie połączyć składniki. Na koniec wsypać borówki. Na wystudzone i zrolowane ciasto nałożyć krem. Zwinąć i wstawić do lodówki do stężenia.
Tęczowa rolada z mascarpone
Z podanych składników przygotować ciasto.
Tęczowa rolada z mascarpone
Ciasto podzielić na kilka równych części, dodać barwniki spożywcze.
Tęczowa rolada z mascarpone
Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wyciskać kolorowe paski.
Tęczowa rolada z mascarpone
Biszkopt piec w 180°C przez ok. 15 minut, zrolować.