Sposób przygotowania:
Tęczowa rolada z mascarpone
Białka ubić ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną pianę. Wlewać po jednym żółtku, delikatnie mieszając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać i podzielić na 5-6 równych części. Dodać kolorowe barwniki, dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczków foliowych, tworząc paski tęczy. Kolorowy biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut. Zdjąć papier i biszkopt zrolować na ścierce. Można zwinąć po krótszym boku, wtedy będzie "grubsza". Krem: Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem, dodać mascarpone i dokładnie połączyć składniki. Na koniec wsypać borówki. Na wystudzone i zrolowane ciasto nałożyć krem. Zwinąć i wstawić do lodówki do stężenia.
marietta
Hrabina w kuchni
Dzięki, ale to taki tylko na szybko zapychacz :) Bo u nas same łasuchy i słodkie musi być obowiązkowo.