Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rolada z kremem ajerkoniakowym jest rewelacyjna.

Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem

 

  • Ciasto:
  • 4 duże jajka
  • 15 dag cukru
  • 10 dag mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 120 g kremu do tortów smak ajerkoniak
  • 300 ml mleka
  • 10 dag masła
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Poncz:
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżka spirytusu

 

  • 1/2 galaretki owocowej

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem
Ciasto: Żółtka z cukrem ubić na gęstą, puszystą masę, nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy masa trzykrotnie powiększy swoją objętość zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać. Masę jajeczną podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżkę oleju i przesiane kakao, lekko zamieszać. Blaszkę o wymiarach 30/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasta oddzielnie przełożyć do woreczków (lub rękawów cukierniczych), odciąć końcówki i wyciskać na przemian na przygotowaną blaszkę. Tępą stroną noża ponacinać ciasto tworząc wzorek. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10 minut. Ciepły, upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę, usunąć papier a ciasto zwinąć w rulon. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wrzącej wody, wylać do płaskiego naczynia, odłożyć do stężenia. Następnie pokroić w paski. Krem: Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu, połączyć z płynną żelatyną. Zimny biszkopt skropić wodą wymieszaną z cukrem z wanilią i spirytusem. Wyłożyć krem, ułożyć galaretkę z dłuższej strony ciasta i zwinąć w rulon. Odłożyć do stężenia, ozdobić według uznania.
Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem
Ciasto podzielić na 2 części jedną wymieszać ze kakao
Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem
Ciasto wyciskać na przemian kolorami na przygotowaną blaszkę
Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem
Tępą stroną noża ponacinać ciasto tworząc wzorek
Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem
Posmarować kremem ułożyć galaretkę i zwinąć roladę