AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Książka Kucharska: Szaszłyki - najlepsze przepisy

Tęczowe szaszłyki owocowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szaszłyki owocowe w kolorach tęczy z dodatkiem sosu jogurtowo-sezamowego, w sam raz na deser w upalny dzień, przed podaniem można schłodzić w lodówce.

Tęczowe szaszłyki owocowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tęczowe szaszłyki owocowe

 

 

  • SOS:
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 3-4 łyżeczki zmielonego sezamu i siemienia lnianego.

Sposób przygotowania:

Tęczowe szaszłyki owocowe
Najpierw przygotowujemy sos jogurtowy - jogurt naturalny mieszamy z miodem i zmielonym sezamem i siemieniem lnianym. Ja dodałam łącznie 4 łyżeczki ziaren sezamu jasnego i czarnego i siemienia lnianego i zmieliłam je młynkiem do kawy. Wszystkie owoce myjemy, oczyszczamy. Truskawki, wiśnie, borówki i winogrona zostawiamy w całości. Morele, śliwki i gruszkę kroimy na małe kawałki. Owoce nabijamy na drewniane patyczki w następującej kolejności: truskawka, morela, gruszka, zielone winogrono, ciemne winogrono, 2 x borówka, wiśnia, śliwka. Szaszłyki układamy na półmisku, podajemy z sosem jogurtowo-sezamowym. SMACZNEGO :)
Tęczowe szaszłyki owocowe
Sos przygotujemy z jogurtu oraz zmielonych ziaren sezamu i siemienia lnianego.
Tęczowe szaszłyki owocowe
Owoce myjemy, oczyszczamy, zostawiamy w całości lub kroimy na kawałki.
Tęczowe szaszłyki owocowe
Kawałki owoców nabijamy na patyczki drewniane i układamy na półmisku.
Tęczowe szaszłyki owocowe
Owocowe szaszłyki podajemy z sosem jogurtowym.