slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 611]

Tęczowy sernik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny tęczowy sernik na zimno. Używając kolorowych galaretek możemy stworzyć pięknie wyglądający deser. Zachwycone będą dzieci i dorośli. Polecam.

Tęczowy sernik na zimno

Składniki:

Tęczowy sernik na zimno

 

  • 500 g sera twarogowego
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 220 ml śmietanki 36%
  • 135 g markiz blacky
  • 40 g masła
  • 1 galaretka szafirowa
  • 1 galaretka rubinowa
  • 1 galaretka turkusowa
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka niebieska
  • oraz: bita śmietana, posypka kolorowa
  • tortownica o śred, 26 cm

Sposób przygotowania:

Tęczowy sernik na zimno
Markizy rozdrabniamy razem z kremem na drobno. Rozpuszczamy masło i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i przesypujemy ciastka. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Wstawiamy blaszkę z ciasteczkowym dnem do lodówki.

Do sporej miski wlewamy zimną śmietankę i ubijamy na sztywno. Następnie dokładamy ser i jogurt i miksujemy razem, odstawiamy. Co 30 minut rozpuszczamy po 1 galaretce w szklance gorącej wody. Gdy galaretka przestygnie dodajemy do niej po 5 łyżek masy serowej i miksujemy aby nie było grudek. Przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy ponownie do lodówki.Tak samo robimy z pozostałymi galaretkami (rozpuszczamy je w 1 szkl wody, mieszamy z serem i następnie delikatnie przelewamy na zastygniętą masę w tortownicy). Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietanką i posypujemy kolorową posypką.