dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Terrina z rzepy i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Warzywka w formie pasztetu

Terrina z rzepy i marchewki

Składniki:

Terrina z rzepy i marchewki

 

Sposób przygotowania:

Terrina z rzepy i marchewki
Rzepę i marchewkę obieramy ze skórki, następnie kroimy i gotujemy osobno w garnkach z dodatkiem soli i białego pieprzu. Śmietanę ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, Ugotowaną marchewkę odcedzamy z wody i miksujemy na puree, następnie przecieramy przez metalowe drobne sito, dodajemy połowę ubitej śmietany i połowę ilości żelatyny, mieszamy wszystkie składniki doprawiając do smaku, całość wykładamy do wyłożonego folią spożywczą naczynia lub formy, w której pasztet będzie zastygał, tak samo postępujemy z rzepą i nakładamy na już zastygniętą masę marchewkową. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy np z marynowanymi czerwonymi burakami.

Tagi:

marchewka