edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Swoją rybkę zjadłam z kuskusem, mąż wolał kaszę jęczmienną

Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką

 

 

Sposób przygotowania:

Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką
Płat ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na dzwonka. Każdy kawałek skropić z obu stron sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem. W wysmarowanej masłem formie do zapiekania ułożyć pokrojonego na mniejsze kawałki różyczki ugotowanego kalafiora, pokrojoną na paseczki paprykę, oraz obraną i pokrojoną w ósemki cebulę. Na warzywach ułożyć kawałki ryby, całość posypać sporą ilością suszonego koperku. Na kawałkach ryby położyć wiórki masła. Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez trzydzieści minut. Przed pieczeniem można ewentualnie polać warzywa niewielką ilością oleju.
Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką
Pokrojone warzywa ułożyć w formie wysmarowanej masłem.
Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką
Na warzywach ułożyć dzwonka ryby i obłożyć wiórkami masła.
Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką
Tak wygląda zapiekanka bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.