SUPERPRZEPIS

Timballo z fasolką szparagową

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Timballo z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa zapiekana w masie jajecznej z dodatkiem orzeszków piniowych, parmezanu jest smacznym dodatkiem do obiadu.

Składniki:

Timballo z fasolką szparagową

 

Sposób przygotowania:

Timballo z fasolką szparagową

Przygotowanie fasolki

Timballo z fasolką szparagową
Ugotowaną fasolkę dokładnie odcedzamy i osuszamy.

Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od oczyszczenia fasolki szparagowej odcinając końcówki. Fasolkę myjemy, po czym gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.

Przygotowanie masy jajecznej

Timballo z fasolką szparagową
Parmezan możemy zastąpić dowolnie wybranym żółtym serem.

Ubijamy jaja ze śmietaną, dodajemy starty parmezan, mąkę. Masę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Całość dokładnie mieszamy.

ETAP 3:

Timballo z fasolką szparagową
Upieczona zapiekanka powinna być złocista i puszysta.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.

Formę do pieczenia smarujemy masłem.

Na dno formy wykładamy fasolkę, na którą wylewamy masę jajeczną.

Wierzch zapiekanki posypujemy startym parmezanem i orzeszkami piniowymi.

Timballo pieczemy około 20-25 minut.