hoffija44

hoffija44

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Tiramisu

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nazwa ta sama , ale każde "Tiramisu" jest inne :)

Tiramisu

Składniki:

Tiramisu

 

  • Na ciasto czekoladowe :
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 5 dag mąki

 

  • Masa śmietankowa:
  • 500g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów (szampańskie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 ml śmietanki kremowej ( 30% )
  • filiżanka mocnej kawy
  • 20ml likieru amaretto ( można zastąpić likierem kawowym lub czystą wódką wymieszaną z zapachem rumowym )
  • kakao do posypania
  • mały słoiczek konfitury ( dowolnej - ja wybrałam pomarańczową)

Sposób przygotowania:

Tiramisu
Ciasto czekoladowe : Na tarce o dużych oczkach zetrzeć czekoladę na drobne wiórki.Odstawić na bok. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Żółtka ubić na parze z połową cukru, białka na bardzo sztywną pianę z drugą połową cukru.Do masy żółtkowej wsypać przesianą mąkę. Mieszać metalową rózgą , dodając roztopione i przestudzone masło , czekoladę i w końcu pianę . Delikatnie wymieszać i przelać ciasto do tortownicy ( o średnicy 24 cm)wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.Piec w temperaturze 180stopni około 35-40 minut.

Masa :
Żółtka ubić z cukrem , dodać serek i delikatnie wymieszać. Gdy całość się połączy w gładką masę dodać ubitą śmietankę i ponownie delikatnie wymieszać.
Do kawy dolać likier .

Ciasto czekoladowe posmarować konfiturą pomarańczową i położyć połowę masy serowo- śmietanowej. Biszkopty nasączać kawą z likierem i układać promieniście na kremie. Wyłożyć pozostałą część kremu. Wygładzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać gorzkim kakao.