Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawę ostudzić. Z żółtek i cukru pudru ukręcić kogel mogel i wymieszać go z serkiem. Do kawy dodać likier, zamieszać i zanurzać bis

Tiramisu

Składniki:

Tiramisu

 

  • serka mascarpone (można go zastąpić potrójnie mielonym tłustym twarogiem wymieszanym z łyżką bardzo tłustej śmietany)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 400 g biszkoptów
  • 4 żółtka
  • 100 ml likieru amaretto
  • 2 filiżanki mocnej kawy (najlepiej z ekspresu)
  • 2 łyżki kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Tiramisu
Kawę ostudzić. Z żółtek i cukru pudru ukręcić kogel mogel i wymieszać go z serkiem. Do kawy dodać likier, zamieszać i zanurzać biszkopty na moment w kawie, aby lekko nasiąkły ale się nie rozpadały. Od razu wkładać na dno przezroczystego szklanego naczynia. Dno powinno jak najciaśniej przykryte biszkoptami. Większe dziury uzupełnić połamanymi kawałkami biszkoptów. Oprószyć kakao. Na tak przygotowanym spodzie rozsmarować połowę masy serowej. Oprószyć warstwę kakao i ponownie układać nasączone kawą biszkopty, posypać kakao, rozsmarować resztę kremu. Wstawić do lodówki, aby się schłodziło, stężało i „przegryzło”. Tuż przed podaniem posypać po wierzchu kakao.