Sposób przygotowania:
tiramisu
Wyłożyć dno i boki półkilogramowej podłużnej foremki folią.
Położyć w foremce 4 biszkopty . Wymieszać kawę i likier , wlać 1/3 mieszanki do blachy . Włożyć pozostałe biszkopty do płaskiej miski i zalać pozostałą mieszanką kawową . Ubić połowę śmietany na sztywno , dodać ser mascarpone i cukier.
Rozprowadzić połowę masy na biszkoptach w blasze . Posypać 1/4 szklanki startej czekolady , przykryć warstwą nasączonych biszkoptów i dodać pozostałą masę . Posypać czekoladą.
Wykończyć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów .
Chłodzić 2 godziny w lodówce.
Przewrócić tiramisu do góry dnem na talerz i zdjąć folię .
Ubić resztę śmietany i posmarować nią wierzch i brzegi ciasta.
Udekorować wiórkami czekolady.
Biszkoptów nie możemy nasączać zbyt mocno , bo się rozpadną .
Ciasto wychodzi trochę drogo , ale na święta warto .
Położyć w foremce 4 biszkopty . Wymieszać kawę i likier , wlać 1/3 mieszanki do blachy . Włożyć pozostałe biszkopty do płaskiej miski i zalać pozostałą mieszanką kawową . Ubić połowę śmietany na sztywno , dodać ser mascarpone i cukier.
Rozprowadzić połowę masy na biszkoptach w blasze . Posypać 1/4 szklanki startej czekolady , przykryć warstwą nasączonych biszkoptów i dodać pozostałą masę . Posypać czekoladą.
Wykończyć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów .
Chłodzić 2 godziny w lodówce.
Przewrócić tiramisu do góry dnem na talerz i zdjąć folię .
Ubić resztę śmietany i posmarować nią wierzch i brzegi ciasta.
Udekorować wiórkami czekolady.
Biszkoptów nie możemy nasączać zbyt mocno , bo się rozpadną .
Ciasto wychodzi trochę drogo , ale na święta warto .
góralka
misia14
justynak223
bernika