bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

tiramisu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

żadna dama mu się nie oprze...

tiramisu

Składniki:

tiramisu

 

  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 2/3 szklanki mocnej czarnej kawy
  • 2/3 szklanki likieru kawowego (może być inny)
  • 1 1/4 szklanki tłustej śmietany (30-36%)
  • 100 g sera mascarpone (bardzo tłusty twaróg homogenizowany)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki startej czekolady
  • wiórki czekoladowe do dekoracji (zetrzeć na tarce)

Sposób przygotowania:

tiramisu
Wyłożyć dno i boki półkilogramowej podłużnej foremki folią.
Położyć w foremce 4 biszkopty . Wymieszać kawę i likier , wlać 1/3 mieszanki do blachy . Włożyć pozostałe biszkopty do płaskiej miski i zalać pozostałą mieszanką kawową . Ubić połowę śmietany na sztywno , dodać ser mascarpone i cukier.
Rozprowadzić połowę masy na biszkoptach w blasze . Posypać 1/4 szklanki startej czekolady , przykryć warstwą nasączonych biszkoptów i dodać pozostałą masę . Posypać czekoladą.
Wykończyć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów .
Chłodzić 2 godziny w lodówce.
Przewrócić tiramisu do góry dnem na talerz i zdjąć folię .
Ubić resztę śmietany i posmarować nią wierzch i brzegi ciasta.
Udekorować wiórkami czekolady.

Biszkoptów nie możemy nasączać zbyt mocno , bo się rozpadną .

Ciasto wychodzi trochę drogo , ale na święta warto .