Renata k

Renata k

Szef Kuchni
[Przepisów: 29]

Tiramisu domowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Apetyczne ciacho warte zgrzeszenia

Tiramisu domowe

Składniki:

Tiramisu domowe

 

  • 2 paczki długich biszkoptów lub innych
  • 200 ml wody (wrzątek)
  • 4 żółtka
  • 1 kieliszek Amaretto (opcjonalnie)
  • 50 dag serka mascarpone(lub twaróg do sernika)
  • 20 dag śmietany kremówki (lub 70 dag mascarpone łącznie zamiast śmietany)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki kakao
  • 20 dag cukru

Sposób przygotowania:

Tiramisu domowe
Kawę rozpuszczam we wrzątku i studzę ją. Gdy jest chłodna mieszam z Amaretto.Dno blachy wykładam biszkoptami i skrapiam przygotowaną kawą (można namaczać). Następnie żółtka ucieram z połową cukru na gładką masę,podczas ucierania dodaje po łyżce serka mascarpone.Pozostały cukier ubijam z kremówka. Tak ubitą kremówkę dodaje po łyżce do masy serowej.Połowę tak przyrządzonej masy wykładam na biszkopty ułożone na spodzie blachy i przykrywam kolejną warstwą biszkoptów i skrapiam je kawą następnie wykładam pozostałą masę serową. Po wierzchu posypuję kakao.