pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Tiramisu na bimbrze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

włoski deser z polskim akcentem

Tiramisu na bimbrze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tiramisu na bimbrze

 

  • 250g margaryna Kasia
  • biszkopty okrągłe 1 opakowanie
  • serek mascarpone 250g
  • śmietana kremowa 30% 300ml
  • cukier puder 40g
  • żółtka 2
  • bimber 100ml
  • kawa ziarnista 3 łyżki
  • czekolada 70% 1/3 tabliczki

Sposób przygotowania:

Tiramisu na bimbrze
Ziarna kawy mielimy. Zaparzamy w czajniczku ciśnieniowym. Kawę studzimy i wlewamy 100ml aromatycznego bimbru. Mieszamy. Żółtka ubijamy mikserem około 10 minut. Dodajemy stopniowo serek mascarpone. Miksujemy na gładką masę. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.Łączymy ją z masą serową i mieszamy krem. Biszkopty delikatnie maczamy w kawie z bimbrem. Formę prostokątną wykładamy nasączonymi biszkoptami. Na to wylewamy 1/3 kremu. Następnie kolejna warstwa i jeszcze jedna. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą gorzką czekoladą.
Tiramisu na bimbrze
Rozpoczynamy od zaparzenia kawy świeżo mielonej
Tiramisu na bimbrze
Do kawy dolewam 100ml aromatycznego alkoholu - bimbru
Tiramisu na bimbrze
Użółtka jaj ubijam z stopniowo dodawanym serkiem mascarpone
Tiramisu na bimbrze
Biszkopty układam w naczyniu i przekładam je kremem