luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Tiramisu na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo delikatny deser na bazie serka mascarpone znają chyba wszyscy. Polecam do popołudniowej kawy :)

Tiramisu na biszkopcie

Składniki:

Tiramisu na biszkopcie

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki

 

  • Masa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

  • Do nasączenia:
  • 2-3 łyżki likieru amaretto- niekoniecznie
  • 1 szklanka nocnej kawy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu na biszkopcie
Na biszkopt ubijam białka na najwyższych obrotach miksera, dodaję po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Zmniejszam obroty na drugi stopień i dodaję przesianą mąkę. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem, przekładam masę biszkoptową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 35-40 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty. Na masę ucieram żółtka z cukrem aż będą białe, dodaję cukier waniliowy i serek mascarpone.Jeśli masa ma być bardziej delikatna dodaję ubite na sztywno białka i mieszam delikatnie łopatką. Kawę mieszam z likierem i nasączam blaty biszkoptowe. Na spód blaszki układam jeden blat, na to 1/3 masy, przykrywam nasączonym biszkoptem, wykład kolejną cześć masy, przykrywam ostatnim nasączonym biszkoptem i smaruję pozostałą masą. Wierzch posypuję kakao i wstawiam ciasto do lodówki, aż masa nie co stężeje.