Sposób przygotowania:
Tort książka - tiramisuUpiec dwa biszkopty jeden z 7 jaj a drugi z 4 jaj na prostokątnej blaszce np. o wymiarach 25cm x 40cm. Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor.
Drugi placek biszkoptu przekroić na pół (dzielimy dłuższy bok) aby zrobić dwie strony książki.
Składać będziemy jeden placek duży, na to drugi duży. Teraz na większym biszkopcie z dłuższego boku lekko zaznaczamy środek, odkrojone części biszkoptu kładziemy na 1/3 szerokości od środka, następnie kładziemy połowy biszkoptu profilując strony….to co opisałam dobrze jest najpierw wykonać bez kremu, później będzie łatwiej poskładać to kremem.
200g cukru pudru wymieszać z 1 kg serka. Ubić 1 litr kremówki z cukrem waniliowym i 2 śmietan fixami. Serek delikatnie połączyć z bitą śmietaną.
Przygotować poncz do na sączania biszkoptów.
Na dużej tacy kładziemy biszkopt z 4 jaj mocno go skrapiamy ponczem (biszkopt ma być mokry) i wykładamy część kremu. Na krem kładziemy drugi cały placek biszkoptu i go skrapiamy ponczem i wykładamy krem (z dłuższego boku lekko zaznaczamy środek), odkrojone części biszkoptu kładziemy na 1/3 szerokości od środka i znowu skrapiamy ponczem. Podpórki stron smarujemy kremem i nakładamy 2 strony książki czyli połówki biszkoptu odpowiednio profilując strony, skrapiamy je ponczem. Całość szczelnie owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na kilka-klikanaście godzin do lodówki.
Po tym czasie przygotowujemy kreme z pozostałego serka, cukru i śmietany z dodatkiem cukru waniliowego i śmietan fixu. Całą księgę smarujemy kremem i ozdabiamy wg naszej fantazji i okazji na jaką ją przygotowujemy.
SMACZNEGO!
333zula