Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Tiramisu na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tiramisu na domowym biszkopcie

Tiramisu na biszkopcie

Składniki:

Tiramisu na biszkopcie

 

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło do posmarowania blachy
  • gorzkie kakao
  • ok. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • MASA:
  • 300g serka mascarpone
  • 300ml śmietanki 30% (zimnej)
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tiramisu na biszkopcie
CIASTO:Piekę biszkopt. Do miski wbijam jajka i dodaje cukier. Ubijam na puszystą masę. Dodaje mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem miksuję i wlewam na blachę. Ciasto piekę ok.30min w piekarniku nagrzanym do 180st. Po wyjęciu z pieca czekam , aż wystygnie. Kroję wzdłuż na pół. Polewam rozpuszczoną kawą - paski pionowe i poziome (w kratkę). Przekładam masą Na wierzchni blat również kładę masę.Wkładam do lodówki na min.4h. Po wyjęciu posypuje wierzch kakao. I gotowe. Smacznego !!! MASA: Serek mascarpone ucieram z cukrem pudrem. Śmietankę ubijam na sztywno. Dodaję do serka i wszystko razem mieszam za pomocą miksera, aż składniki dokładnie sie połączą.