Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Urodzinowe tiramisu

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tort tiramisu na urodziny Męża Smak był super,ale wizualnie miał być zupełnie inny lecz rzeczy martwe sprawiają czasem przykre niespodzianki

Urodzinowe tiramisu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Urodzinowe tiramisu

 

  • Na biszkopt:
  • 4 średnie jajka

 

 

 

  • 1/4 szklanki cukru

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1 łyżka octu winnego

 

 

  • tłuszcz i mąka krupczatka do formy

 

 

 

  • Na kremy:

 

  • 1250 gram serka mascarpone

 

 

  • 5 łyżek miałkiego cukru

 

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 120 ml kawy espresso

 

  • 120 ml likieru amaretto

 

Sposób przygotowania:

Urodzinowe tiramisu
Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wlewamy do białek, chwilę razem ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie ale dokładnie mieszamy (w jedną stronę, zagarniając także mąkę, która opadnie na dno miski). Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony i w razie potrzeby wydłużamy nieco czas pieczenia), studzimy. Biszkopt przecinamy na 3 blaty.Zimną kawę mieszamy z likierem amaretto i mniej więcej 1/3 naparu nasączamy pierwszy blat biszkoptu. 400 ml schłodzonej śmietany ubijamy niemal na sztywno, dodając pod koniec 3 łyżki cukru. Ciągle miksując dodajemy do śmietany 750 gram serka mascarpone (po jednej łyżce). Miksujemy do chwili aż masa zgęstnieje. 1/3 masy wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię. Układamy kolejny biszkopt, który również skrapiamy kawą z amaretto. Rozsmarowujemy połowę pozostałego kremu. Układamy ostatni blat ciasta i skrapiamy go pozostałą kawą z amaretto. Wykładamy resztę kremu i rozsmarowujemy ją na wierzchu ciasta. Na ciasto nakładamy obręcz tortownicy, spinamy, posypujemy ciemnym kakao i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.Ubijamy pozostałe 200 ml śmietany dodając do niej usztywniacz oraz 2 łyżki cukru. Gdy śmietana będzie niemal sztywna, ciągle miksując, dodajemy po łyżce pozostały ser mascarpone. Z tortu ściągamy obręcz tortownicy. 3-4 łyżkami kremu smarujemy boki ciasta, a pozostały przekładamy do szprycy cukierniczej. Dekorujemy wierzch i boki tortu.
Urodzinowe tiramisu
Tort tiramisu na biszkopcie z delikatną kwiatową dekoracją.