Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Tiramisu na biszkoptach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mam nadzieję, że chyba każdy chętnie skusiłby się na kawałek tego pysznego, bardzo słodkiego deseru.

Tiramisu na biszkoptach

Składniki:

Tiramisu na biszkoptach

 

  • śmietana 36% - 200 g
  • serek mascarpone - 0,5 kg
  • kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
  • podłużne biszkopty
  • likier amaretto - 2 łyżki
  • cukier puder - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Tiramisu na biszkoptach
Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem, wymieszać. Formę o wymiarach 28x19 wyłożyć folią aluminiową. Kawę wsypać do filiżanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, dodać likier amaretto, wymieszać.

Zanurzać biszkopty w kawie, ułożyć na spodzie formy. Biszkopty przykryć połową kremu. Następnie wyłożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i resztę kremu. Całość posypać dobrze kakao, odstawić na całą noc do lodówki.