karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Tiramisu według Karoliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonałe, chłodne niemalże lodowe tiramisu. Bardzo szybkie w przygotowaniu.

Tiramisu według Karoliny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tiramisu według Karoliny

 

  • 250g serka Mascarpone
  • 3/4 szklanki śmietany 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 paczki biszkopcików Ringo z Biedronki
  • 1 opakowanie Nescafe 2w1 do filiżanki
  • kieliszek likieru, np. kakaowego (ja dodałam mój likier z kukułek - osobny przepis)
  • 3 łyżeczki kakao (ja użyłam słodkiego Puchatka)

Sposób przygotowania:

Tiramisu według Karoliny
Serek Mascarpone mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Ubitą śmietanę stopniowo dodajemy do serka z cukrem, każdorazowo mieszając dokładnie drewnianą łyżką. Nescafe zalewamy gorącą wodą, mieszamy. Do kawy dodajemy kieliszek likieru (nie musi być - jeśli mają jeść to dzieci) i mieszamy. W kawie z likierem maczamy biszkopciki i kładziemy je na dno naczynia żaroodpornego (lub innego szklanego). Na ułożone biszkopty wykładamy część masy. Na masę ponownie wykładamy namoczone biszkopty, a na biszkopty resztę masy. Wierzchnią masę posypujemy kakao. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki. Można oczywiście podać od razu, ale lepsze jest jak postoi trochę w lodówce. Smacznego :)
Tiramisu według Karoliny
Wszystkie składniki niezbędne do przygotowania mojego tiramisu.
Tiramisu według Karoliny
Gotowy krem do przekładania biszkoptów z serka mascarpone, cukru pudru i śmietany 36%.