Sposób przygotowania:
Tłusta zupa z soczewicy
Soczewicę namoczyć na noc. Następnego dnia płyn uzupełnić do 2litrów. Dodać skórkę ze słoniny, liść laurowy, pieprz i sól, gotować do miękkości przez 1 godzinę. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Marchew, ziemniaka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Szczypior umyć, osuszyć i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, ziemniaki, szczypiorek i cebulę. Poddusić chwilę. Warzywa dodać do soczewicy i gotować 20minut. Boczek pokroić w drobną kostkę i zasmażyć. Usunąć liść laurowy i skórkę słoniny. Po ugotowaniu rozprowadzić śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać boczek. Podawać od razu po przygotowaniu.