bombalina

bombalina

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Tłusty Albert

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne , bardzo proste ciasto bez pieczenia które każdy profi zrobić niezależnie od doświadczenia kulinarnego. Zachęcam do wypróbowania ;)

Tłusty Albert

Składniki:

Tłusty Albert

 

  • 350g margaryny lub masła,
  • 300g herbatników,
  • 2łyżki kakaa
  • 2łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 500g mleka w proszku,
  • szklanka cukru,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Tłusty Albert
Herbatniki kruszymy na miazge, dodajemy do stopionego(100g) masła i łączymy. Otrzymaną masą wykładamy spód tortownicy(aby palce sie nie przyklejały do ciasta należy je wcześniej zamoczyć w wodzie) i wyrównujemy tak aby wszędzie było równo. Następnie zagrzać mleko z resztą masła , do rozpuszczenia się go w całości.( na małym ogniu). Następnie stopniowo dodawać cukier,kawę oraz kakao. Aż do całkowitego rozpuszczenia mieszać. Poczekać aż masa wystygnie i stopniowo miksując dodawać mleko w proszku aż masa stanie się jednolita. Dodać bakalie. Taką masę przelać do tortownicy i odstawić na ok 1,5-2godzin do lodówki.

Tagi:

bakalie kawa