Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

To Wąż zjadał w Singapurze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

jedno z najbardziej znanych dań kuchni singapurskiej.

To Wąż zjadał w Singapurze

Składniki:

To Wąż zjadał w Singapurze

 

  • 30 dag makaronu ryżowego nitki
  • 1 pierś z kurczaka bez skóry i kości
  • 15 dag schabu lub polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 15-20 dag krewetek(surowych lub gotowanych)
  • 4 szalotki posiekana drobno
  • kawałek świeżego imbiru około 2 cm pokrojonego w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecionego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki sosu chili
  • 1 łyżka octu ryżowego lub białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 10-12 dag kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki
  • 10-12 dag szpinaku pokrojonego w paseczki
  • 3 dymki

Sposób przygotowania:

To Wąż zjadał w Singapurze
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Mięso wieprzowe i pierś kurczaka włóż do zamrażarki na pół godziny. Mięso powinno stać się twarde, ale nie zamarznąć. Mięso pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzej wok lub dużą patelnię, wlej olej, rozgrzej go, włóż kawałki mięsa i krewetki, smaż ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Dodaj posiekaną szalotkę lub cebulę, imbir i czosnek, smaż nadal, ciągle mieszając przez 2-3 minuty. Wlej sos sojowy, sos chili, ocet, sól i cukier. Całość zagotuj. Wsyp paski kapusty pekińskiej, szpinak i dymkę. Przykryj patelnię i zostaw na ogniu 3-4 minuty. Włóż makaron, podgrzej wszystko dokładnie mieszając i zaraz podawaj.