monwys28

monwys28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Tofiak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto bez pieczenia

Tofiak

Składniki:

Tofiak

 

Sposób przygotowania:

Tofiak
1 szklankę mleka wlewamy do garnka i wstawiamy na ogień w drugiej szklance mleka mieszamy mąkę krupczatkę. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobioną mąkę z mlekiem i cały czas mieszamy gotując do zgęstnienia. Gotową masę budyniową odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie w standardowej blaszce układamy na dnie krakersy. Jak masa budyniowa ostygnie miksujemy ją z kostka margaryny i wykładamy na ułożone krakersy. Następnie wykładamy herbatniki a na to gotową masę toffi i jeszcze raz krakersy. Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy wraz ze śmietan fixami i cukrem pudrem do ubicia na sztywno. Ubitą śmietanę wykładamy na krakersy i posypujemy kakaem. Odstawiamy do ściśnięcia się do lodówki na co najmniej 4-5 h