Sposób przygotowania:
Tofuburger
1. OdsÄ…cz tofu – poÅ‚óż je miÄ™dzy dwoma talerzami (na ok. 20-30 min) i przyciÅ›nij czymÅ› ciężkim; w ten sposób pozbÄ™dziesz siÄ™ nadmiaru serwatki);
2. Rozgrzej piekarnik do 200° C;
3. W międzyczasie rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim pokrojoną cebulę, marchew, paprykę, oregano i bazylię. Smaż ok. 7 min;
4. Rozdrobnij odciśnięte tofu w blenderze;
5. Do tofu dodaj orzechy, czosnek, namoczonÄ… i odciÅ›niÄ™tÄ… buÅ‚kÄ™, sos sojowy, pastÄ™ miso (opcjonalnie), musztardÄ™ (opcjonalnie), jajka, sól, pieprz i ostygniÄ™te podsmażone warzywa; wszystko dokÅ‚adnie wymieszaj;
6. Uformuj z masy burgery (powinno wyjść ok. 8) i poukładaj je na posmarowanej olejem blasze;
7. Piecz ok. 30 min aż burgery się zarumienią.
Burgery podawaj gorÄ…ce w buÅ‚ce, jako dodatek do ryżu lub makaronu, z dodatkiem Å›wieżych warzyw i ulubionych sosów. Smacznego!
2. Rozgrzej piekarnik do 200° C;
3. W międzyczasie rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim pokrojoną cebulę, marchew, paprykę, oregano i bazylię. Smaż ok. 7 min;
4. Rozdrobnij odciśnięte tofu w blenderze;
5. Do tofu dodaj orzechy, czosnek, namoczonÄ… i odciÅ›niÄ™tÄ… buÅ‚kÄ™, sos sojowy, pastÄ™ miso (opcjonalnie), musztardÄ™ (opcjonalnie), jajka, sól, pieprz i ostygniÄ™te podsmażone warzywa; wszystko dokÅ‚adnie wymieszaj;
6. Uformuj z masy burgery (powinno wyjść ok. 8) i poukładaj je na posmarowanej olejem blasze;
7. Piecz ok. 30 min aż burgery się zarumienią.
Burgery podawaj gorÄ…ce w buÅ‚ce, jako dodatek do ryżu lub makaronu, z dodatkiem Å›wieżych warzyw i ulubionych sosów. Smacznego!
Babciagramolka
Tit