kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie jest piękny, bo dekorowany z małym solenizantem, który nieżle się przy tym bawił...

Torcik

Składniki:

Torcik

 

  • 1 jasny biszkopt przekrojony na pół
  • 1 galaretka wiśniowa
  • bita śmietana
  • 150 ml mleka
  • na masę:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki proszku cappucino
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • ew. żelatyna
  • do nasączenia:
  • kawa rozpuszczalna

 

Sposób przygotowania:

Torcik
Pierwszy płat biszkoptu nasączyć kawą. Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. 250 ml mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka rozprowadzić dokładnie z proszkiem budyniu. Wlać na gotujące się mleko i dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń ostudzić. Zmiksować z masłem i proszkiem cappucino. Gdy masa będzie za rzadka to we wrzątku rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny, studzimy i dodajemy do masy. Mleko miksujemy z proszkiem bitej śmietany i uijamy ją. Masę cappucinową dzielimy na 2 części. Pierwszą nakładamy na 1 płat biszkoptu. Galaretkę kroimy w paseczki. Układamy w odstępach na masie i nakładamy drugą część masy. Przykrywamy 2 płatem. Całość smarujemy bitą śmietaną: wierzch i brzegi tortu. Dowolnie dekorujemy.Smacznego!:-)

Tagi:

biszkopt kawa