Pawelas1990

Pawelas1990

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Torcik 3-Bit

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik na bazie kremu budyniowego masą krówkową oraz bitą śmietaną wszystko na koniec obsypane wiórkami czekolady. Bardzo prosty w wykonaniu i przepyszny ;)

Torcik 3-Bit

Składniki:

Torcik 3-Bit

na krem

  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 750 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła

na bitą śmietanę

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 1-2 śmietan fixy
  • 3 łyżki cukru pudru

reszta składników

  • 3-4 paczki herbatników (po ok 130 g)
  • 1-2 puszka/i masy krówkowej
  • czekolada (gorzka lub mleczna)

Sposób przygotowania:

Torcik 3-Bit
Na samym początku musimy zacząć od zrobienia budyniu używając do tego 750 ml mleka, opcjonalnie można budyń lekko posłodzić.

Po ugotowaniu odstawiamy nasz budyń do ostudzenia, powinien być zimny zanim go połączymy z masłem. Wstawiamy masę krówkową do kąpieli wodnej by było łatwiej ją rozsmarować na herbatnikach.

W czasie gdy nasz budyń się studzi możemy zająć się wykładaniem naszej pierwszej warstwy herbatników w tortownicy (opcjonalnie tortownicę możemy wyłożyć papierem do pieczenia by łatwiej było wyciągnąć nasz torcik).

Na ułożoną warstwę herbatników wykładamy naszą masę krówkową, i wykładamy kolejną warstwę herbatników.

Gdy nasz budyń będzie totalnie zimny miksujemy go z miękkim masłem, następnie wykładamy nasz krem na herbatniki. I wykładamy ostatnią trzecią warstwę herbatników.

Teraz możemy zająć się ubiciem śmietanki (śmietanka oraz miska powinny być uprzednio schłodzone). Miksujemy śmietankę tak długo aż zacznie gęstnieć następnie dodajemy stopniowo cukier puder i śmietan fix.

Po ubiciu śmietanki wykładamy ją na herbatniki i wszystko obsypujemy startą na tarce gorzką czekoladą.

Smacznego (Przechowywać w lodówce)  

Tagi:

ciasto 3 bit