marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Torcik a'la tarta z kremem lodowym.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wyrobić składniki na kruche ciasto na stolnicy i zagnieść w kulę.Schłodzić.Przyrządzić masę do przełożenia tortu.Krążki ciasta upiec.Przełoż

Torcik a'la tarta z kremem lodowym.

Składniki:

Torcik a'la tarta z kremem lodowym.

 

  • Na ciasto:
  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • 3-4 żółtka,
  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 200 g.masła,
  • szklanka śmietanki 12%,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do wyłożenia blachy.
  • Masa na krem:
  • 3 jajka,
  • 120 g.cukru,
  • 5 płatków żelatyny,
  • sok cytrynowy z 1 cytryny,
  • 200 g.śmietany kremówki,
  • na dodatek 80 g.wiórków kokosowych lub czekoladowych do kremu i na posypkę na wierzch ciasta.
  • Polewa:opakowanie polewy kakaowej lub czekoladowej,
  • 500 ml.wody.

Sposób przygotowania:

Torcik a'la tarta z kremem lodowym.
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę,posiekać z masłem na wiórki ostrym nożem,zsunąć na stosik,zrobić dołek i dodać oddzielone od białek żółtka,szklankę cukru,cukier waniliowy,śmietankę i wyrabiać na gładką masę,podsypać mąką.Zagnieść w kulę ciasto i włożyć w worek foliowy.Schłodzić z pół godziny.W tym czasie przyrządzić krem lodowy czyli użyć składniki do lodów,ale nie zamrażać tylko ostudzić i dodać żelatyny,aby stężał.Jajka z cukrem i sokiem cytrynowym ubić na gęstą kremową masę w garnku ustawionym na średnim ogniu.Cały czas mieszać,aby się nie zagotowała..Zdjąć garnek z ognia i wstawić do lodowatej wody,ostudzić masę,mieszając cały czas.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,aby spęczniała.Kremówkę ubić na sztywno,wymieszać z masą,żelatyną oraz wiórkami czekoladowymi.Odstawić do stężenia do lodówki.Ciasto wyjąć i podzielić na dwie części,rozwałkować,podsypać mąką pod spód i każdą częścią wyłożyć okrągłą blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną arkuszem pergaminu i piec kolejno po 20-25 min. w temp.190-200 st.C.Po upieczeniu wyjąć,ostudzić.Przekładać kruche krążki stężałym kremem.Polewę w opakowaniu wstawić do lekko wrzącej wody w garnuszku na 10 min.potem ostudzić i oblewać nią tort,rozprowadzić również po bokach ciasta.Posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi dla odmiany.