Sposób przygotowania:
Torcik a'la tarta z kremem lodowym.
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę,posiekać z masłem na wiórki ostrym nożem,zsunąć na stosik,zrobić dołek i dodać oddzielone od białek żółtka,szklankę cukru,cukier waniliowy,śmietankę i wyrabiać na gładką masę,podsypać mąką.Zagnieść w kulę ciasto i włożyć w worek foliowy.Schłodzić z pół godziny.W tym czasie przyrządzić krem lodowy czyli użyć składniki do lodów,ale nie zamrażać tylko ostudzić i dodać żelatyny,aby stężał.Jajka z cukrem i sokiem cytrynowym ubić na gęstą kremową masę w garnku ustawionym na średnim ogniu.Cały czas mieszać,aby się nie zagotowała..Zdjąć garnek z ognia i wstawić do lodowatej wody,ostudzić masę,mieszając cały czas.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,aby spęczniała.Kremówkę ubić na sztywno,wymieszać z masą,żelatyną oraz wiórkami czekoladowymi.Odstawić do stężenia do lodówki.Ciasto wyjąć i podzielić na dwie części,rozwałkować,podsypać mąką pod spód i każdą częścią wyłożyć okrągłą blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną arkuszem pergaminu i piec kolejno po 20-25 min. w temp.190-200 st.C.Po upieczeniu wyjąć,ostudzić.Przekładać kruche krążki stężałym kremem.Polewę w opakowaniu wstawić do lekko wrzącej wody w garnuszku na 10 min.potem ostudzić i oblewać nią tort,rozprowadzić również po bokach ciasta.Posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi dla odmiany.