Sposób przygotowania:
Torcik urodzinowy dla Teściowej
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz cappuccino. Wymieszać. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.Nasączenie: Kawę rozpuścić we wrzątku.Masa: Do miski wbić jajka, dodać cukier i lekko ubić. Wodę delikatnie zagotować w garnku i postawić miskę z jajkami. Ubijać na parze cały czas mieszając mikserem aż jajka zgęstnieją, zbieleją i potroją swoją objętość. Następnie zdjąć miskę z kąpieli wodnej i odstawić do ostygniecia, mieszając mikserem co 2-3 minuty. Margarynę utrzeć na puch. Następnie partiami po jednej łyżce dodawać ostudzoną masę jajeczną cały czas mieszając. Potem cienkim strumieniem wlewać likier kukułkowy i miksować.Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy krążek i zapiąć obręcz. Nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu i rozsmarować ½ masy maślano-jajecznej. Położyć drugi krążek i lekko docisnąć .Nasączyć. Nałożyć drugą połowę kremu i rozsmarować. Położyć ostatni krążek i nasączyć go. Odłożyć do lodówki na noc. ( podczas nakładania kremu na tort jest on odrobinę rozrzedzony ale podczas leżakowania w lodówce tężeje).Róże: W kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Dodać miód i wymieszać. Na kartce do drukarki rozsmarować czekoladę i zostawić na 3-5 godzin ( pod spód dać drugą kartkę). Po tym czasie wyrobić czekoladę jak plastelinę i rozwałkować na placek. Kieliszkiem wycinać kółka, układać 5 kółek jeden na drugim i zwinać w rulonik. Przeciąć na pół i lekko rozchylić płatki. Drugi sposób na wykonanie róż: toczymy małą kuleczkę z czekolady. Wycinamy 5 kółek i oblepiamy je wokół kuleczki i lekko rozchylam płatki. Odłożyć do lodówki do stwardnienia.Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno z zagestnikiem i cukrem. Podzielić na pół i do jednej części dodać cappuccino. Ciemną masę rozsmarować na wierzchu tortu. Z reszty zrobić szprycą wzór kwiatka na bokach tortu. Białą czekoladą wypełnić boki tort. Na wierzchu ułożyć róże. Smacznego!