Sposób przygotowania:
Torcik chałwowy
Białka ubijamy, dodajemy cukier i ucieramy, nastepnie dodajemy jajka i uciaramy na koniec dodajemy wodę, make tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wszystko razem utrzeć. Do garnka dodać połamana czekoladę, cały czas mieszając roztopić, roztopiona czekoladę dodajemy do biszkoptu i mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na małą tortownicę i pieczemy w nagrzanmy piekarniku w temp. 180 c ok 40 min. Miedzy czasie przygotowujemy masę. Mało dokładnie utrzeć, budyń ugotować w 1 szkl mleka, ugotowany i przestudzony budyń dodajemy porcjami do masła cały czas ucierając, nastepnie dodajemy chałewę i ucieramy na głądka jednolita masę. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestudzenia i kroimy na 3 części. Dolną część biszkoptu przekładamy masą, na to wisienki, przykrywamy drugą częścia biszkoptu i także przekładamy masą i wisienkami i przykrywamy trzecią częścia biszkoptu. Cały biszkopt wysmarowujemy masą chałwową i dekorujemy wisienkami i lukrem. Smacznego :)