Sposób przygotowania:
Torcik czekoladowy
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować. Na końcu wsypać obie mąki przesiane, połączone z proszkiem do pieczenia i kakao oraz dokładnie, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, małej, wysokiej, formy i piec 20-30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 3 równe części. Ze składników na krem, czekoladę ze śmietaną rozpuścić na małym ogniu, a następnie odstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia. Potem do zimnej masy wsypać zagęszczacze i miksować do momentu, aż śmietana podwoi swoją objętość. Każdy krążek biszkoptu nasączyć alkoholem, a następnie smarować każdy z osobna nutellą, około 2-3 łyżki na krążek, zostawiając jedynie wolny wierzch placka. Następnie na każdy krążek ciasta nakładać krem, potem biszkopt i aż do wykończenia. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Boki tortu wyłożyć biszkoptami, jeden obok drugiego. Wierzch tortu udekorować startą na tarce czekoladą, według uznania. Przechowywać w lodówce, ale wyciągnąć przynajmniej na godzinę przed podaniem.
Natala1210
Sarenka
lilalo
Lady Marmolada
marietta