jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Torcik czekoladowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kakaowy biszkopt przełożony kremem orzechowo-czekoladowym, pokryty delikatną masą ze śmietany i mlecznej czekolady:)

Torcik czekoladowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik czekoladowy

 

 

  • KREM
  • ½ litra śmietany kremówki 36% lub śmietany do ubijania
  • 25 dag czekolady mlecznej dobrej jakości
  • 2 zagęszczacze śmietan-fix

 

  • NASĄCZENIE
  • około 100 ml alkoholu (żołądkowa gorzka)

 

  • DODATKI
  • 1 mały słoik Nutelli
  • 5 dag czekolady mlecznej dobrej jakości
  • około 30-35 sztuk herbatników w kształcie języczków

 

Sposób przygotowania:

Torcik czekoladowy
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować. Na końcu wsypać obie mąki przesiane, połączone z proszkiem do pieczenia i kakao oraz dokładnie, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, małej, wysokiej, formy i piec 20-30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 3 równe części. Ze składników na krem, czekoladę ze śmietaną rozpuścić na małym ogniu, a następnie odstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia. Potem do zimnej masy wsypać zagęszczacze i miksować do momentu, aż śmietana podwoi swoją objętość. Każdy krążek biszkoptu nasączyć alkoholem, a następnie smarować każdy z osobna nutellą, około 2-3 łyżki na krążek, zostawiając jedynie wolny wierzch placka. Następnie na każdy krążek ciasta nakładać krem, potem biszkopt i aż do wykończenia. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Boki tortu wyłożyć biszkoptami, jeden obok drugiego. Wierzch tortu udekorować startą na tarce czekoladą, według uznania. Przechowywać w lodówce, ale wyciągnąć przynajmniej na godzinę przed podaniem.
Torcik czekoladowy
Torcik czekoladowy
Etap 2