paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Torcik drożdżowy z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepiej ciasto piec na okrągłej blaszce tzn.tortownicy

Torcik drożdżowy z kruszonką

Składniki:

Torcik drożdżowy z kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik drożdżowy z kruszonką
Drożdże ucieramy razem z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Następnie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrabiamy. Do ciasta wlewamy roztopione i ostudzone masło. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Owoce mieszamy z bułką tartą. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2cm,rozkładamy na blaszce(tortownicy) i formujemy wyższe brzegi. Wykładamy na to owoce. Składniki kruszonki mieszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy ciasto. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C.