Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Torcik dyniowy Majki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Dyniowy biszkopt chodził za mną od pewnego czasu. Realizacji doczekał się, ponieważ córeczka wymyśliła z czego zrobić kremy, pomagała też przy miksowaniu, wsypywaniu i dekoracji :)

Torcik dyniowy Majki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik dyniowy Majki

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2/3 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszki do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki sody
  • Masa 1:
  • 200 g śmietany 30%
  • 200 g masy krówkowej
  • Masa 2:
  • 150 g śmietany 30%
  • 150 g mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Torcik dyniowy Majki
Biszkopt: białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cały czas ubijając aż powstanie lśniąca sztywna piana. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Dodawać po łyżeczce puree z dyni, za każdym razem dokładnie miksując. Wsypać mąki przesiane z proszkiem i sodą. Zmiksować na najmniejszych obrotach miksera lub wymieszać łyżką. Masę piec na 3 razy w tortownicy (śr. 21cm) wyścielonej papierem. W 180 stopniach, przez około 10-12 minut. Blaty wystudzić na kratce.Masa 1: śmietanę zmiksować na sztywno, dodawać po łyżeczce masy krówkowej. Pierwszy blat ułożyć na talerzu, posmarować połową masy, następnie drugi blat, połowa masy i ostatni blat. Wyrównać, docisnąć. Masa 2: śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować ponownie. Masę nałożyć na wierzch i boki tortu, rozsmarować równo i dowolnie ozdobić. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Torcik dyniowy Majki
przygotowac masę na biszkopt, upiec na 3 raty w piekarniku
Torcik dyniowy Majki
Masa 1: śmietanę zmiksować na sztywno, dodawać po łyżeczce masy krówkowej.
Torcik dyniowy Majki
Pierwszy blat ułożyć na talerzu, posmarować połową masy, następnie drugi blat, połowa masy i ostatni blat. Wyrównać, docisnąć.
Torcik dyniowy Majki
Masa 2: śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować ponownie. Masę nałożyć na wierzch i boki tortu, rozsmarować równo i dowolnie ozdobić.