SUPERPRZEPIS

Płonący tort dyniowy

  • 8
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Płonący tort dyniowy

Pyszny tort dyniowy z kremem i bezą - jest bardzo sycący, a swoim wyglądem na pewno zachwyci gości...

Składniki:

Płonący tort dyniowy

 

 

 

  • Beza szwajcarska:
  • 200g drobnego cukru,
  • 4 białka.

Sposób przygotowania:

Płonący tort dyniowy
1. Białka ubić na sztywna pianę, stale ubijając stopniowo dosypywać cukier. Dodać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ciasta dodawać na przemian olej oraz mąkę. Dodać cynamon oraz dynię startą na tarce o dobnych oczkach. Już nie ubijać, tylko delikatnie wymieszać szpatułką.Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Piec około 50-60minut w temp. 180-190st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części.

2. Dynię, obraną i wydrążoną, pokroić w kostkę, zalać wodą tak, by cała była przykryta i gotować około 15minut na małym ogniu. Następnie odcedzić i ostudzić, po czym zmiksować blenderem na gładkie puree. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Serek zmiksować z dynią i cukrem, dodać stopioną zimną czekoladę. Zmiksować na gładki krem. Masą przełożyć wszystkie blaty ciasta.

3. Białka z cukrem mieszać w kąpieli wodnej przez około 3 minuty. Następnie zabrać je z kąpieli wodnej i ubijać aż masa stanie się sztywna- około 7 minut. Pianę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tworząc fantazyjne esy floresy. Całość podgrzewać palnikiem do creme brulee, aż beza stanie się odrobinę brązowa. Należy robić to bardzo ostrożnie, by za bardzo nie spalić bezy.