Sposób przygotowania:
Płonący tort dyniowy
1. Białka ubić na sztywna pianę, stale ubijając stopniowo dosypywać cukier. Dodać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ciasta dodawać na przemian olej oraz mąkę. Dodać cynamon oraz dynię startą na tarce o dobnych oczkach. Już nie ubijać, tylko delikatnie wymieszać szpatułką.Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Piec około 50-60minut w temp. 180-190st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części.
2. Dynię, obraną i wydrążoną, pokroić w kostkę, zalać wodą tak, by cała była przykryta i gotować około 15minut na małym ogniu. Następnie odcedzić i ostudzić, po czym zmiksować blenderem na gładkie puree. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Serek zmiksować z dynią i cukrem, dodać stopioną zimną czekoladę. Zmiksować na gładki krem. Masą przełożyć wszystkie blaty ciasta.
3. Białka z cukrem mieszać w kąpieli wodnej przez około 3 minuty. Następnie zabrać je z kąpieli wodnej i ubijać aż masa stanie się sztywna- około 7 minut. Pianę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tworząc fantazyjne esy floresy. Całość podgrzewać palnikiem do creme brulee, aż beza stanie się odrobinę brązowa. Należy robić to bardzo ostrożnie, by za bardzo nie spalić bezy.
2. Dynię, obraną i wydrążoną, pokroić w kostkę, zalać wodą tak, by cała była przykryta i gotować około 15minut na małym ogniu. Następnie odcedzić i ostudzić, po czym zmiksować blenderem na gładkie puree. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Serek zmiksować z dynią i cukrem, dodać stopioną zimną czekoladę. Zmiksować na gładki krem. Masą przełożyć wszystkie blaty ciasta.
3. Białka z cukrem mieszać w kąpieli wodnej przez około 3 minuty. Następnie zabrać je z kąpieli wodnej i ubijać aż masa stanie się sztywna- około 7 minut. Pianę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tworząc fantazyjne esy floresy. Całość podgrzewać palnikiem do creme brulee, aż beza stanie się odrobinę brązowa. Należy robić to bardzo ostrożnie, by za bardzo nie spalić bezy.
cherry
mysza75
zbysiowa
Ewa
jaNina
Ela Dz
kołczu
czekoladka_m