Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Torcik z masą batatową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zaskakujące zastosowanie batatów i ich pięknego naturalnego koloru. Poza sezonem na dynię masą przełóżmy inne ciasto np. orzechowe.

Torcik z masą batatową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z masą batatową

 

Sposób przygotowania:

Torcik z masą batatową
1. Pierwszy wariant ciasta- dyniowego: Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach.Łączymy sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną. Przekładamy do nichdynię. Przy włączonym na najniższych obrotach mikserze dodajemy powoli żółtka, olej. Perfumujemy skórką otartą z cytryny, dokładamy płatki migdałowe, krótko mieszamy. Białka ubite ze szczyptą soli łączymy delikatnie z ciastem. Masę przelewamy do silikonowej foremki o średnicy ok. 26 cm (jeśli używamy zwykłej tortownicy należy wsmarować ją masłem i wysypać mąką). Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 45 minut - do momentu tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto możemy oblać polewą czekoladową lub - co zdecydowanie polecam- wyzdobić masą batatową.Obrane i pokrojone w kostkę babtaty gotujemy do miękkości. Wystudzone ubijamy za pomocą tłuczka na puree, następnie przecieramy przez sito. Mleko gotujemy z cukrem, mieszamy i czekamy, aż masa zgęstnieje - trwa to ok. 30 minut. Do mleka z cukrem dodajemy przetarte bataty wymieszane z mąką ziemniaczaną. Batatowy budyń jeszcze chwilę gotujemy, do momentu, aż nam delikatnie "pyknie". . Masę studzimy. Masło miksujemy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy batatową masę oraz sok z cytryny. Kremem zdobimy dyniowy placek. Torcik podajemy schłodzony. Smacznego! Wariant orzechowego ciasta: -10 jajek - niepełna szklanka cukru - 250 g mąki - szklanka zmielonych biszkoptów - 150 g zmielonych orzechów włoskich - łyżka proszku do pieczenia - dwie łyżki cukru waniliowego - 2 łyżki oleju rzepakowego Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy żółtka. W oddzielnej misce mieszamy orzechy, biszkopty, mąkę oraz proszek do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych. Na koniec dodajemy olej. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termooobieg około 40-45 minut. Ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy batatowym kremem. Smacznego!
Torcik z masą batatową
Etap 1 torcik z masą batatową - przygotowanie bazy-ciasta
Torcik z masą batatową
Etap 2 torcik z masą batatową - przygotowanie batatowego budyniu
Torcik z masą batatową
Etap 3 torcik z masą batatową - przygotwanie bazy do dekorowania
Torcik z masą batatową
Etap 4 torcik z masą batatową - kawałek w przekroju