Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Torcik gruszkowo - porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Torcik wybornie wygląda i także tak smakuje . Nie jest trudny w wykonaniu.Możemy użyć do niego dowolnych owoców .

Torcik gruszkowo - porzeczkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik gruszkowo - porzeczkowy

 

  • Ciasto:

 

  • 200 g miękkiej margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanka cukru kryształ
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Beza:

 

  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru kryształ
  • 3 łyżki maku niebieskiego
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

 

  • Masa śmietanowa:

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 2 duże gruszki
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki niskosłodzonego
  • 2 łyżki cukru.

 

Sposób przygotowania:

Torcik gruszkowo - porzeczkowy
Ciasto: Składniki na ciasto łączymy kolejno ze sobą a następnie dzielimy na 3 równe części. Wykonujemy bezę ubijając białka z cukrem. Pieczemy każdą część ciasta posmarowaną 1/3 częścią bezy natortownicy 24 cm w temp 170 stopni przez 20 minut.Czynność tą powtarzamy z tym, że jedną część ciasta zamiast makiem posypujemy wiórkami kokosowymi.Masa śmietanowa: Ubijamy śmietanę na sztywno. Wsypujemy cukier puder i 2 zagęstniki - fixy do śmietany. Na jeden krążek ciasta z makiem wykładamy porcje śmietany ,posypujemy pokrojoną w kostkę gruszką i robimy kleksy z dżemu wokół brzegu ciasta. Przykrywamy drugim ciastem posypanym wiórkami . Smarujemy masą .Przykrywamy masę śmietanową ostatnim krążkiem ciasta i dekorujemy owocami i dżemem. Chłodzimy 2 h w lodówce .
Torcik gruszkowo - porzeczkowy
Pieczemy 3 jednakowe blaty ciasta z różnymi dodatkami
Torcik gruszkowo - porzeczkowy
Ubijamy śmietanę kremówkę ,która dopełnia smaku.
Torcik gruszkowo - porzeczkowy
Przekładamy blaty ciasta kremem i owocami .
Torcik gruszkowo - porzeczkowy
Delikatnie dociskamy blaty do siebie zwracając uwagę by były równo ułożone.