Sposób przygotowania:
Torcik gruszkowo - porzeczkowy
Ciasto: Składniki na ciasto łączymy kolejno ze sobą a następnie dzielimy na 3 równe części. Wykonujemy bezę ubijając białka z cukrem. Pieczemy każdą część ciasta posmarowaną 1/3 częścią bezy natortownicy 24 cm w temp 170 stopni przez 20 minut.Czynność tą powtarzamy z tym, że jedną część ciasta zamiast makiem posypujemy wiórkami kokosowymi.Masa śmietanowa: Ubijamy śmietanę na sztywno. Wsypujemy cukier puder i 2 zagęstniki - fixy do śmietany. Na jeden krążek ciasta z makiem wykładamy porcje śmietany ,posypujemy pokrojoną w kostkę gruszką i robimy kleksy z dżemu wokół brzegu ciasta. Przykrywamy drugim ciastem posypanym wiórkami . Smarujemy masą .Przykrywamy masę śmietanową ostatnim krążkiem ciasta i dekorujemy owocami i dżemem. Chłodzimy 2 h w lodówce .