WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Torcik grysikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Torcik grysikowy czyli ciasto na zimno na herbatnikach z masą z kaszy manny i wiórków kokosowych, musem truskawkowym i galaretką.

Torcik grysikowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik grysikowy

Masa grysikowa

  • 1 litr mleka
  • 1szkl. kaszy manny
  • 1szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy 16g
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 200g masła

Mus truskawkowy

  • ok. 1 kg truskawek mrożonych
  • 6 łyżek cukru
  • 3 galaretki truskawkowe

Dodatkowo

  • 2 galaretki truskawkowe na wierzch
  • ok. 400g herbatników

Sposób przygotowania:

Torcik grysikowy

Masa grysikowa

Tortownicę o bokach ok. 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć warstwę herbatników.

Składniki na warstwę z kaszy manny podzielić na pół. 0,5l mleka zagotować. Na gotujące mleko wsypać powoli 0,5szkl. kaszy, 0,5szkl. cukru, połowę cukru waniliowego, 3 łyżki wiórków kokosowych oraz 100 g masła. Wszystko energicznie mieszać żeby nie zrobiły się grudki.

Gotować do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na ciastka i odstawiłam do przestudzenia.

Mus truskawkowy

Zamrożone truskawki włożyć do garnka, wsypać cukier i wlać kilka łyżek wody. Zagotować. Zblendować na gładką masę i podzielić na pół.

Powinno wyjść ok 4 szkl. musu. 2 szkl. musu przelać do mniejszego garnka i ponownie zagotować. Wsypać 1,5 galaretki truskawkowej, wymieszać do rozpuszczenia i przestudziłam.

Mus przelać na warstwę z kaszy i przykryłam drugą warstwą herbatników. Następnie zrobić drugą porcję masy grysikowej według instrukcji powyżej i wylać na herbatniki.

Drugą połowę musu truskawkowego zagotować i wymieszać z 1,5 galaretki truskawkowej. Przestudzić i wylać na masę grysikową.

Odstawić ciasto do wystudzenia. Gdy będzie chłodne. Rozpuścić 2 galaretki truskawkowe w 4szkl. gorącej wody i wystudzić.

Tężejące wylać na ciasto. Schłodzić co najmniej kilka godzin w lodówce.

Torcik grysikowy
Torcik grysikowy po zrobieniu i schłodzeniu

Tagi:

deser