Sposób przygotowania:
Torcik grysikowyMasa grysikowa
Tortownicę o bokach ok. 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć warstwę herbatników.
Składniki na warstwę z kaszy manny podzielić na pół. 0,5l mleka zagotować. Na gotujące mleko wsypać powoli 0,5szkl. kaszy, 0,5szkl. cukru, połowę cukru waniliowego, 3 łyżki wiórków kokosowych oraz 100 g masła. Wszystko energicznie mieszać żeby nie zrobiły się grudki.
Gotować do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na ciastka i odstawiłam do przestudzenia.
Mus truskawkowy
Zamrożone truskawki włożyć do garnka, wsypać cukier i wlać kilka łyżek wody. Zagotować. Zblendować na gładką masę i podzielić na pół.
Powinno wyjść ok 4 szkl. musu. 2 szkl. musu przelać do mniejszego garnka i ponownie zagotować. Wsypać 1,5 galaretki truskawkowej, wymieszać do rozpuszczenia i przestudziłam.
Mus przelać na warstwę z kaszy i przykryłam drugą warstwą herbatników. Następnie zrobić drugą porcję masy grysikowej według instrukcji powyżej i wylać na herbatniki.
Drugą połowę musu truskawkowego zagotować i wymieszać z 1,5 galaretki truskawkowej. Przestudzić i wylać na masę grysikową.
Odstawić ciasto do wystudzenia. Gdy będzie chłodne. Rozpuścić 2 galaretki truskawkowe w 4szkl. gorącej wody i wystudzić.
Tężejące wylać na ciasto. Schłodzić co najmniej kilka godzin w lodówce.