Sposób przygotowania:
Torcik jabłkowo-migdałowy z masą cukrową
Biszkopt : Całe jajka wbić do miski, wsypać oba cukry i miksować aż masa będzie biała. Potem przesiać do masy jajecznej obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Biszkopt piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem zostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach i zimny przekroić na 3 krążki.
Przełożenie : Krążki biszkoptowe nasączyć herbatą i położyć pierwszy na paterze lub talerzu. Połowę dżemu rozsmarować na cieście, przykryć drugim krążkiem i czynność powtórzyć. Przykryć trzecim plackiem i posmarować biszkopt wymieszanym z dwoma łyżkami wody dżemem wiśniowym co pozwoli masie trzymać się przy cieście.
Dekoracja : Białą masę rozwałkować na cienki placek podsypując cukrem pudrem lub smarując podłoże olejem. Potem płat masy nałożyć na ciasto dolepiając boki a nadmiar masy odciąć i zabarwić np. na żółto. Z masy wałkować cienkie podłużne paski i zwijając je lekko spiralnie obłożyć dookoła dół tortu a potem zrobić nacięcia nożem lub innym przedmiotem.
Masę zieloną wałkować, nożem wycinać listki i robić nerwy i układać na torcie, mniejsze listki obłożyć dookoła tortu na dole, Z masy różowej i żółtej robić różyczki wałkując masy na placki, wycinając np. kieliszkiem po 4 kółeczka, ich brzegi nakładać jeden na drugi, zwinąć w ruloniki i przekroić nożem na pół. Potem w każdym kwiatku rozłożyć płatki i układać na dekoracji z listków na torcie. Gotowy tort wstawić przed krojeniem do lodówki.
Przełożenie : Krążki biszkoptowe nasączyć herbatą i położyć pierwszy na paterze lub talerzu. Połowę dżemu rozsmarować na cieście, przykryć drugim krążkiem i czynność powtórzyć. Przykryć trzecim plackiem i posmarować biszkopt wymieszanym z dwoma łyżkami wody dżemem wiśniowym co pozwoli masie trzymać się przy cieście.
Dekoracja : Białą masę rozwałkować na cienki placek podsypując cukrem pudrem lub smarując podłoże olejem. Potem płat masy nałożyć na ciasto dolepiając boki a nadmiar masy odciąć i zabarwić np. na żółto. Z masy wałkować cienkie podłużne paski i zwijając je lekko spiralnie obłożyć dookoła dół tortu a potem zrobić nacięcia nożem lub innym przedmiotem.
Masę zieloną wałkować, nożem wycinać listki i robić nerwy i układać na torcie, mniejsze listki obłożyć dookoła tortu na dole, Z masy różowej i żółtej robić różyczki wałkując masy na placki, wycinając np. kieliszkiem po 4 kółeczka, ich brzegi nakładać jeden na drugi, zwinąć w ruloniki i przekroić nożem na pół. Potem w każdym kwiatku rozłożyć płatki i układać na dekoracji z listków na torcie. Gotowy tort wstawić przed krojeniem do lodówki.
edytaha
zewa
Edytko to bez okazji, kombinuję przed komunią Kamilka bo czas myśleć już co i jak :)
edytaha
Jak to powiadają: trening czyni mistrza :)
zewa
:)
2milutka
misia14
zewa
kołczu
zewa
Dzięki :)
czekoladka_m
zewa
Dzięki Madziu :)
marietta