zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Torcik jabłkowo-migdałowy z masą cukrową

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

A to jest mój pierwszy torcik z masą cukrową. Choć daleko do perfekcji, to miałam niezłą zabawę z dekorowaniem tego torcika masą. Na pewno będę jeszcze próbowała.

Torcik jabłkowo-migdałowy z masą cukrową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik jabłkowo-migdałowy z masą cukrową

 

  • Masa cukrowa biała + żółta, różowa, zielona
  • Biszkopt :
  • 3 jajka ( M )
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/3 szk cukru białego
  • Dodatkowo :
  • 500 ml dżemu jabłkowego z rodzynkami i migdałami ( może być inny )
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1/2 szk czarnej herbaty

 

Sposób przygotowania:

Torcik jabłkowo-migdałowy z masą cukrową
Biszkopt : Całe jajka wbić do miski, wsypać oba cukry i miksować aż masa będzie biała. Potem przesiać do masy jajecznej obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Biszkopt piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem zostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach i zimny przekroić na 3 krążki.

Przełożenie : Krążki biszkoptowe nasączyć herbatą i położyć pierwszy na paterze lub talerzu. Połowę dżemu rozsmarować na cieście, przykryć drugim krążkiem i czynność powtórzyć. Przykryć trzecim plackiem i posmarować biszkopt wymieszanym z dwoma łyżkami wody dżemem wiśniowym co pozwoli masie trzymać się przy cieście.

Dekoracja : Białą masę rozwałkować na cienki placek podsypując cukrem pudrem lub smarując podłoże olejem. Potem płat masy nałożyć na ciasto dolepiając boki a nadmiar masy odciąć i zabarwić np. na żółto. Z masy wałkować cienkie podłużne paski i zwijając je lekko spiralnie obłożyć dookoła dół tortu a potem zrobić nacięcia nożem lub innym przedmiotem.

Masę zieloną wałkować, nożem wycinać listki i robić nerwy i układać na torcie, mniejsze listki obłożyć dookoła tortu na dole, Z masy różowej i żółtej robić różyczki wałkując masy na placki, wycinając np. kieliszkiem po 4 kółeczka, ich brzegi nakładać jeden na drugi, zwinąć w ruloniki i przekroić nożem na pół. Potem w każdym kwiatku rozłożyć płatki i układać na dekoracji z listków na torcie. Gotowy tort wstawić przed krojeniem do lodówki.
Torcik jabłkowo-migdałowy z masą cukrową
Etap 1 Przygotwac ciasto na biszkopt ....
Torcik jabłkowo-migdałowy z masą cukrową
Etap 2 Upiec biszkopt i przekroić na krążki
Torcik jabłkowo-migdałowy z masą cukrową
Etap 3 Biszkopty smarować dżemem u mnie domowy
Torcik jabłkowo-migdałowy z masą cukrową
Etap 4 Tort dekorować masą cukrową i kolorowymi dekoracjami