agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Torcik niebo w gębie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Torcik Rafaello - pyszny, delikatny, kokosowy

Torcik niebo w gębie

Składniki:

Torcik niebo w gębie

 

  • cukier 1 szklanki
  • mąka tortowa 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • śmietana 30% 0.5 litra
  • żelatyna 3 łyżki
  • wiórki kokosowe 40 dkg
  • woda 5 łyżek
  • ananas 4 plasterki
  • brzoskwinie z puszki 4 szt
  • galaretka truskawkowa 0,5 opak
  • dekoracje 1 opak
  • galaretka agrestowa 0,5 opak
  • polewa czekoladowa 0,5 opak
  • bita śmietana 3 szt
  • jajka 6 szt

Sposób przygotowania:

Torcik niebo w gębie
Przygotować niezbędne składniki na torcik. Jaja sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na sicie, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, dodać żółtka i cukier. Dobrze ubić całość, dodać mąkę i proszek, zamieszać.Wymieszać składniki i ciasto włożyć do natłuszczonej formy. Piec w temperaturze około 180 -200 stopni C do uzyskania zarumienionego ciasta przez około 40 minut. Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, pozostawić do zastygnięcia. Po zastygnięciu pokroić w kostkę lub paski i udekorować nimi wierz tortu. Śmietanę schłodzić i ubić z bitą śmietaną w proszku i do tego wlać ostudzoną i rozpuszczoną żelatynę. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i likier kokosowy. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na biszkopt i na jego boki, na boki nałożyć wiórki kokosowe- 10 dkg i okruszki z biszkopta, do szprycy włożyć trochę śmietany ubitej, wykonać wzory finezyjne i ozdobić ananasem i brzoskwiniami z puszki, pokroić kawałki galaretki do dekoracji. Wykonać napis z polewy czekoladowej, można użyć pisaków spożywczych. Schłodzić torcik przed podaniem.

Tagi:

jajko jajka