aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

torcik jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

mój ulubiony tort, gdy tylko pojawiaja sie jagody

torcik jagodowy

Składniki:

torcik jagodowy

 

  • ciasto:,
  • 1 szklanka mąka ziemniaczana,
  • 3 łyżki mąka tortowa,
  • 4 łyżki margaryna Kasia,
  • 1,5 łyzeczki proszek do pieczenia,
  • 1 szklanka cukier,
  • 6 sztuk jajka,
  • do blachy:,
  • 2 łyżki margaryna Kasia,
  • 2 łyzki bułka tarta,
  • Krem:,
  • 400 ml kremówka,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 300 g jagody,
  • Nasączenie:,
  • 1,5 szklanki ciepła woda,
  • 1/2 sztuki sok z cytryny,
  • 40 g wódka,
  • 1 sztuka cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

torcik jagodowy
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem w misce postawionej na garnku z podgrzewana woda. Wtedy biszkopt jest pulchniejszy. Dodajemy margarynę Kasię, jajka są ciepłe, więc szybko nam sie roztopi. Dodjamey mąki z proszkiem mieszając łyżka w jedną strone. Blache smarujemy margaryna i posypujemy bulka tarta. Przelewamy ciasto i pieczemy 40 min w 170 stopniach. Biszkopt przekrawami i polewamy nasączeniem przygotowanym z w/w składników. Biszkopt smarujemy ubita smietana z cukrem i posyepujemy jagodami. Tak robimy kazda warstwe.