Sposób przygotowania:
Torcik „Jaś i Małgosia”
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek . Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C . W ten sam sposób pieczemy drugi jasny biszkopt. Oba studzimy. MASA ŚMIETANKOWA: Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (oddzielnie niebieskie, a oddzielnie różowe). Rozpuszczone pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia. Gotowe kroimy w kostkę i łączymy ze sobą. Kilka kostek pozostawiamy do dekoracji naszego torcika. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szkli wody. Studzimy delikatnie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku. Ilość dodanego cukru możemy zmniejszyć lub zwiększyć. Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę. Całość mieszamy już łyżką. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone biszkopty. Odstawiamy tort do zastygnięcia. Gotowy, zastygnięty dekorujemy kakaową śmietanką. KAKAOWA ŚMIETANKA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Powinno przybrać konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki przegotowanej wody. Nie studzimy jej bardzo. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy zaparzone kakao oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy i wylewamy na nasz torcik. Dzięki temu, że żelatyna była ciepła śmietanka nie zastyga szybko i mamy czas ją równo rozprowadzić po torciku. Na wierzch układamy odłożone kostki galaretki. Gotowy torcik pozostawiamy do zastygnięcia.