Sposób przygotowania:
Tort z galaretką 2
Biszkopt: Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier. Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na puszysty krem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać ją stopniowo do masy jajecznej i dokładnie, ale delikatnie mieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej dużej tortownicy (ok. 26 cm). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika wstawić tortownicę z ciastem. Piec ok. 35 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem). Upieczony biszkopt dobrze ostudzić (najlepiej upiec go dzień wcześniej). Przygotować poncz do nasączenia: Wycisnąć sok z cytryny. Dodać do niego cukier, wlać tyle przegotowanej, zimnej wody, żeby razem było ok.pół szklanki płynu. Dokładnie wymieszać. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić, zostawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać masę śmietanową w proszku, dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Jeden krążek włożyć do tortownicy i nasączyć go 1/3 przygotowanego ponczu. Na biszkopcie rozsmarować połowę masy śmietanowej. Przykryć drugim krążkiem. Nasączyć go połową pozostałego ponczu. Na drugim krążku biszkoptu ułożyć odsączone z kompotu wiśnie, zalać tężejącymi galaretkami. Przykryć trzecim krążkiem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Na wierzchu rozsmarować resztę masy śmietanowej,wygładzić powierzchnię, dowolnie udekorować. Tort schłodzić w lodówce.