jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Torcik „Jaś i Małgosia”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Wierzch możemy dowolnie wykończyć. U mnie jest to kakaowa śmietanka- fajnie wygląda i idealnie pasuje do całości!

Torcik „Jaś i Małgosia” Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik „Jaś i Małgosia”

 

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa z galaretkami:
  • 0,5 litry śmietanki 30 %,
  • 7 lekko kopiatych łyżeczek żelatyny ,
  • ½ kg twarogu ( u mnie z wiaderka),
  • 4-5 łyżek cukru pudru do smaku,
  • 2 galaretki różowe
  • 2 galaretki niebieskie
  • Kakaowa śmietanka:
  • 0,5 litry śmietanki 30 %,
  • 2 -3 łyżki cukru pudru (do smaku),
  • 2-3 łyżki kakao dobrej jakości,
  • 4 lekko kopiate łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Torcik „Jaś i Małgosia”
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek . Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C . W ten sam sposób pieczemy drugi jasny biszkopt. Oba studzimy. MASA ŚMIETANKOWA: Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (oddzielnie niebieskie, a oddzielnie różowe). Rozpuszczone pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia. Gotowe kroimy w kostkę i łączymy ze sobą. Kilka kostek pozostawiamy do dekoracji naszego torcika. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szkli wody. Studzimy delikatnie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku. Ilość dodanego cukru możemy zmniejszyć lub zwiększyć. Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę. Całość mieszamy już łyżką. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone biszkopty. Odstawiamy tort do zastygnięcia. Gotowy, zastygnięty dekorujemy kakaową śmietanką. KAKAOWA ŚMIETANKA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Powinno przybrać konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki przegotowanej wody. Nie studzimy jej bardzo. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy zaparzone kakao oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy i wylewamy na nasz torcik. Dzięki temu, że żelatyna była ciepła śmietanka nie zastyga szybko i mamy czas ją równo rozprowadzić po torciku. Na wierzch układamy odłożone kostki galaretki. Gotowy torcik pozostawiamy do zastygnięcia.
Torcik „Jaś i Małgosia”
Do tortu pieczemy dwa jasne biszkopty. Studzimy je
Torcik „Jaś i Małgosia”
Galaretki oddzielnie różowe i niebieskie rozpuszczamy
Torcik „Jaś i Małgosia”
Do ubitej masy śmietankowej dodajemy pokrojona galaretkę.
Torcik „Jaś i Małgosia”
Kakao rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietankę ubijamy .