Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Torcik jogurtowo-cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Torcik jogurtowo-cytrynowy

Torcik jogurtowo-cytrynowy

Składniki:

Torcik jogurtowo-cytrynowy

 

  • Biszkopt (jako podkład)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • Masa:
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
  • 75 dag jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • kilka łyżek cukru (do smaku)
  • 15 dag śmietany kremówki

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik jogurtowo-cytrynowy
BISZKOPT Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli -lepiej się ubije), następnie cukier, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec około 20-25 min w temp 180 stopni. MASA Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Jogurt wymieszać z cukrem, oraz z sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (żelatyna będzie gęsta, więc wstawić ją do gorącej kąpieli na chwilkę) i odstawić na chwilkę do lodówki. Gdy lekko stężeje, połączyć z ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Wykończenie: Biszkopt ponakłuwać i skropić likierem kokosowym (nie koniecznie) następnie cienko posmarować biszkopt galaretką owocową (ja użyłam dżemu porzeczkowego) i wylać gotową masę (jak jest mało gęsta wstawić na chwilkę jeszcze do lodówki) Tak przygotowany tort wstawić na 5 godzin do lodówki. Gdy zastygnie, usunąć brzeg formy. Udekorować plasterkami limonki, chipsami owocowymi, albo zrobić na wierzch galaretkę cytrynową