OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Torcik kokosowo-czekoladowy na kawowym biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Torcik z jedną masą, słodki krem kokosowy z kawałkami czekolady świetnie komponuje się na kawowym biszkopcie.

Torcik kokosowo-czekoladowy na kawowym biszkopcie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik kokosowo-czekoladowy na kawowym biszkopcie

 

  • Biszkopt kawowy(x2)
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki tortowej (lub pszennej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kawy mielonej

 

  • Krem kokosowo - czekoladowy
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5l mleka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki tortowej (lub pszennej)
  • 200g wiórek kokosowych
  • 200g masła
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

  • wykończenie tortu
  • odebrać 5 łyżek kremu kokosowo - czekoladowego
  • 2łyżki kokosu (odebrać z porcji do masy)
  • 1łyżeczka kakao
  • 1-2 paski gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Torcik kokosowo-czekoladowy na kawowym biszkopcie
BISZKOPT KAWOWY Piekarnik rozgrzać do 180*C. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier, utrzeć. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać stopniowo zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie powoli wsypywać kawę, delikatnie zmiksować. Tak przygotowaną masę wlać na formę (średnica 26cm) wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika na 20min. Po upieczeniu, biszkopt przekroić na dwie części. 

KREM KOKOSOWO - CZEKOLADOWY Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Wlać szklankę mleka, dodać obie mąki i zmiksować na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać przygotowaną masę i ugotować budyń. Mieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Budyń wystudzić. Utrzeć miękkie masło i stopniowo dodawać zimny budyń. Wmiksować wiórki kokosowe i startą na grubych oczkach gorzką czekoladę.

WYKOŃCZENIE TORTU Pozostawić 5 łyżek masy. Na spód biszkoptu wyłożyć cały krem i równomiernie rozsmarować. Przyłożyć wierzchnią częścią biszkoptu. Cały tort posmarować pozostawioną masą. Udekorować wedle swoich życzeń :) u mnie wierzch tortu był obsypany kakao przesianym przez sitko, obramowanie udekorowane startą czekoladą , a gwiazda zrobiona z kokosu.
Torcik kokosowo-czekoladowy na kawowym biszkopcie
najpierw przygotowujemy biszkopt i dzielimy go na dwie części
Torcik kokosowo-czekoladowy na kawowym biszkopcie
biszkopty przełożone masą i tort gotowy, wystarczy tylko posmarować go całego
Torcik kokosowo-czekoladowy na kawowym biszkopcie
torcik w pełnej okazałości gotowy do pokrojenia