Sposób przygotowania:
Torcik kokosowo-czekoladowy na kawowym biszkopcie
BISZKOPT KAWOWY Piekarnik rozgrzać do 180*C. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier, utrzeć. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać stopniowo zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie powoli wsypywać kawę, delikatnie zmiksować. Tak przygotowaną masę wlać na formę (średnica 26cm) wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika na 20min. Po upieczeniu, biszkopt przekroić na dwie części.
KREM KOKOSOWO - CZEKOLADOWY Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Wlać szklankę mleka, dodać obie mąki i zmiksować na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać przygotowaną masę i ugotować budyń. Mieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Budyń wystudzić. Utrzeć miękkie masło i stopniowo dodawać zimny budyń. Wmiksować wiórki kokosowe i startą na grubych oczkach gorzką czekoladę.
WYKOŃCZENIE TORTU Pozostawić 5 łyżek masy. Na spód biszkoptu wyłożyć cały krem i równomiernie rozsmarować. Przyłożyć wierzchnią częścią biszkoptu. Cały tort posmarować pozostawioną masą. Udekorować wedle swoich życzeń :) u mnie wierzch tortu był obsypany kakao przesianym przez sitko, obramowanie udekorowane startą czekoladą , a gwiazda zrobiona z kokosu.
KREM KOKOSOWO - CZEKOLADOWY Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Wlać szklankę mleka, dodać obie mąki i zmiksować na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać przygotowaną masę i ugotować budyń. Mieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Budyń wystudzić. Utrzeć miękkie masło i stopniowo dodawać zimny budyń. Wmiksować wiórki kokosowe i startą na grubych oczkach gorzką czekoladę.
WYKOŃCZENIE TORTU Pozostawić 5 łyżek masy. Na spód biszkoptu wyłożyć cały krem i równomiernie rozsmarować. Przyłożyć wierzchnią częścią biszkoptu. Cały tort posmarować pozostawioną masą. Udekorować wedle swoich życzeń :) u mnie wierzch tortu był obsypany kakao przesianym przez sitko, obramowanie udekorowane startą czekoladą , a gwiazda zrobiona z kokosu.