Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Jabłecznik Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i szybkie ciasto z masą jabłkową. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Obowiązkowo musi być cukier puder.

Jabłecznik Beaty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłecznik Beaty

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik Beaty
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć razem z masłem i cukrem, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Oobie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać stopniowo do masy jajeczno maślanej, ucierając, aż masa będzie jednolita.

Białka ubić na sztywna pianę z solą i powoli dodajemy pianę do utartej masy i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią połowę ciasta, następnie posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka, na wierzch resztę ciasta.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st C i pieczemy około 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Jabłecznik Beaty
Jabłecznik Beaty z cukrem pudrem posypane 3