Sposób przygotowania:
Jabłecznik Beaty
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć razem z masłem i cukrem, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Oobie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać stopniowo do masy jajeczno maślanej, ucierając, aż masa będzie jednolita.
Białka ubić na sztywna pianę z solą i powoli dodajemy pianę do utartej masy i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią połowę ciasta, następnie posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka, na wierzch resztę ciasta.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st C i pieczemy około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywna pianę z solą i powoli dodajemy pianę do utartej masy i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią połowę ciasta, następnie posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka, na wierzch resztę ciasta.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st C i pieczemy około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.