monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Torcik kokosowy z toffiffe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciocia męża dla której upiekłam torcik była oczarowana smakiem tortu:), może Was też zaczaruję:))

Torcik kokosowy z toffiffe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik kokosowy z toffiffe

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 350 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fix
  • 3 łyżki wiórek koksowych
  • 250 g mascarpone
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki amaretto
  • Dekoracja:
  • 1-2 łyżki wiórków koksowych
  • 5 pralinek toffifee
  • Dodatkowo:
  • 5 łyżek dżemu malinowego
  • tortownica 17 cm

Sposób przygotowania:

Torcik kokosowy z toffiffe
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia . Wymieszać i odłożyć na bok. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier i cały czas ubijać. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec 25 minut w 180 st. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i ostudzić zupełnie, spodem do góry. Zostawić na noc. Masa: Do rondelka przelać śmietanę i dodać wiórki, zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić, ostudzić. Przykryć folią i odłożyć na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia ubić na sztywno z zagęstnikami i cukrem waniliowym. W osobnej misce mascarpone wymieszać z drugim cukrem waniliowym i amaretto. Do serka dodać śmietanę i delikatnie wymieszać mikserem. Wykonanie: Biszkopt rozkroić na 3 krążki. Pierwszy położyć na paterę i założyć obręcz tortownicy. Na krążku rozsmarować 2 łyżki dżemu i nałożyć 1/3 kremu, wyrównać. Położyć drugi krążek i także dać dżem i krem. Na ostatnim krążku rozsmarować 1 łyżkę dżemu i cienką warstwę kremu. Boki także posmarować kremem. Posypać obficie wiórkami. Pralinki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu tortu.Odłożyć na 2 godziny do lodówki. smacznego!
Torcik kokosowy z toffiffe
do ubitych białek z żółtkami dodać mąkę
Torcik kokosowy z toffiffe
krem- ugotowaną śmietankę odcedzić
Torcik kokosowy z toffiffe
serek wymieszać z cukrem i amaretto
Torcik kokosowy z toffiffe
na biszkopcie rozsmarować dżem a potem krem