SUPERPRZEPIS

Torcik Malakoff

  • 15
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Torcik Malakoff Więcej zdjęć (5)

Nie przerażajcie się ilością masła-ciasto nie jest mdłe ale bardzo słodkie,mały kawałek zaspokoi nasz apetyt na słodycze na długi czas:)

Składniki:

Torcik Malakoff

 

  • 115 g biszkoptów okrągłych

 

  • Nasączenie:
  • 150 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki likieru amaretto

 

  • Krem:
  • 150 g masła 82%
  • 150 g cukru
  • 150 płatków migdałowych
  • 200 g śmietany 30%

 

 

  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki płatków migdałowych

 

  • Składniki na tortownicę o średnicy dna 17 cm i wysokości 7 cm

Sposób przygotowania:

Torcik Malakoff
Nasączenie: Do miseczki wlać wodę,dodać kawę i cukier,dobrze wymieszać. Zostawić do całkowitego ostygnięcia kawy. Następnie dodać amaretto i wymieszać. Krem: Płatki migdałowe przesypać do blendera i zmiksować je na proszek. Do miski przełożyć bardzo miękkie masło. Włączyć mikser i zacząć je ucierać,stopniowo dodawać cukier i nadal miksować. Nie przerywając miksowania dodać zmielone płatki i miksować jeszcze około 30 sekund. Następnie stopniowo dodawać zimną śmietankę i miksować aż uzyskamy puszysty krem.Wykonanie torciku: Dno i boki tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia,aby krem nie przywarł do ścianek formy. Każdy biszkopt włożyć do przygotowanej kawy,wyciągnąć odczekać aż spłynie nadmiar płynu i układać od razu w tortownicy aby nie rozmiękł. Wyłożyć całe dno biszkoptami ( w razie potrzeby dociąć biszkopt). Na biszkoptach rozsmarować połowę kremu,wyrównać. Ponownie moczyć biszkopty w kawie i układać na kremie. Na biszkoptach rozsmarować resztę kremu. Góra: Do wysokiej miski przelać śmietanę i wstępnie ją ubić. Stopniowo wsypywać cukier wymieszany z zagęstnikiem i dokończyć ubijanie na sztywno. Owoce umyć,osuszyć z czereśni usunąć pestki ( przekroić każdą na pół). Część ubitej śmietany rozsmarować na kremie cienką warstwą. Resztę przełożyć do szprycy i udekorować w dowolny sposób. Ułożyć maliny i czereśnie. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc wtedy dobrze ciasto się kroi.

Po kilku godzinach wyjąć torcik z tortownicy i odkleić papier który jest dookoła. Na suchej i czystej patelni uprażyć płatki migdalowe i okleić  torcik do okoła i ponownie odsatwić do lodówki.

Serdecznie polecam i smacznego!
Torcik Malakoff
do zimnej kawy dodać amaretto i dobrze wymieszać
Torcik Malakoff
do utartego masła z cukrem dodać zmiksowane płatki migdałowe
Torcik Malakoff
biszkopty maczać w kawie i układać na dnie tortownicy
Torcik Malakoff
na biszkopty rozsmarować krem a potem znów biszkopty i krem

Tagi:

biszkopt kawa