Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Lekkie ciasto z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Słodka masa,gorzki biszkopt,kwaśna galaretka z malinami,to wszystko sprawia ,że ciasto smakuje wybornie.

Lekkie ciasto z malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lekkie ciasto z malinami

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka malin
  • 1 galaretka o smaku malinowym
  • 1 opakowanie delicji o smaku malinowym (15 dag )

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto z malinami
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia,następni łączymy z ubitymi jajkami.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy. Masa śmietankowa: Czekoladę łamiemy na małe kawałki,stapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy stopioną czekoladę i żelatynę,dokładnie ubijamy. Masę śmietankową wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretka: Delicje przekrawamy na pół i układamy wokół tortu,delikatnie wbijając do masy.Środek wypełniamy malinami. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu,odstawiamy do stężenia.Lekko tężejącą wylewamy na placek i wkładamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
Lekkie ciasto z malinami
Gotowy placek malinowo-śmietankowy po zastygnięciu.